Kina – både ett missionsland och ett sändande land.

Kina

Kina

Kina är ett vidsträckt land med många olika folkgrupper. Officiella siffror säger att förutom Han kineser existerar det 55 olika etniska folkgrupper men olika missionsorganisationer, som till exempel Paul Hattaways ”Asia Harvest” säger att det finns 495 olika folkgrupper. Av dessa 495 etniska folkgrupper är bara 90 av dem nådda med evangelium! I det kommunistiska Kina finns det nästan 50 miljoner muslimer.

De två största muslimska folkgrupperna är Hui (i Ryssland kallas de för dunganer) och Uygurer. Det bor ungefär 10,5 miljoner Uygurer i Kina (ytterligare 500,000 i Centralasien) och för några år sedan sade man att det fanns mindre än 50 existerande kristna bland dem. Idag pågår det en liten väckelse bland dessa muslimska folkgrupper och främst sker det bland Kazaker och Kirgizer boende i Kina men många Uygurer kommer också till tro.

Många av er har hört talas om ”Tillbaka till Jerusalem” visionen som en kinesisk pastor fick i början av 40-talet. Denna vision går ut på att ta evangelium tillbaka där allt började, dvs Jerusalem. För att göra detta behöver man gå igenom alla de muslimska, buddistiska och hinduistiska länderna som finns på vägen för att till slut komma fram till Israel. Många kinesiska husförsamlingar bär på denna vision och brinner av att sända ut missionärer.

Vi träffade för ungefär 9 år sedan fyra kinesiska evangelister i en stad i norra Kina. De bodde hos ett kinesiskt-ryskt par för att de skulle lära sig ryska för att sedan flytta till Kyrgyzstan. Tyvärr känner vi inte till vad som hände med dessa evangelister och ifall de kom fram till detta land i centralasien.

Vi vet att för att Kina skall kunna börja sända missionärer krävs det många mirakel. Kineserna är ju ett asiatiskt folkslag som trivs bäst tillsammans med sitt eget folk. Vi ser detta till exempel på de många ”China Town” i storstäder i USA, Ryssland och andra länder. Det brukar vara svårt för dem att integrera sig med andra folkslag.

Vi har en vän som själv är Uygur och han säger att eftersom det är så infekterat mellan kineser och Uygurer i Kina är det svårt för kinesiska kristna att komma och predika Kristus speciellt när man samtidigt inte bara predikar Kristus utan också blandar in kinesisk kultur. Detta,  måste vi ju också säga att missionärer från Europa och USA också har gjort alltför ofta. Men, oberoende av hur svårt det kommer vara för kineser att åka ut som missionärer är det något Gud kallat dem att göra och då kommer det att ske så. Det står i Bibeln att ”för Gud är allting möjligt” och detta gäller även kinesisk mission. Gud kan inte bara kalla dem utan också förbereda och ge dem det de behöver för att utföra arbetet på ett suveränt sätt.

En Uygurisk pastor berättade för oss att förra året hade de besök av en kinesisk pastor från ett annat land och denne pastor anordnade möten någonstans i västra Kina. Med på mötet fanns det kristna pastorer och ledare från den kinesiska husförsamlingen men också representanter från Kazakerna och Uygurerna. På detta möte bad den här kinesiska pastorn om förlåtelse för allt som det kinesiska folket hade gjort mot de muslimska folken i Kina och sedan började han tvätta deras fötter som ett tecken på att de älskade dem och att de hade kommit för att betjäna och inte råda över dem. Efter att han gjort detta, sade den här Uyguriska pastorn att det var något som förlöstes och att efter det blev det lättare att predika Kristus för dessa muslimer.

Jag tror att det inte bara går ut en kallelse till mission för den kinesiska kyrkan men också till den ryska. Tänk om de ryska och kinesiska kristna skulle arbeta tillsammans i visionen av att gå genom de muslimska länderna. Hela centralasien var ju en gång sovjetisk och därför talar nästan alla centralasiater ryska. Idag finns det ganska många ryska missionärer i länder som Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan och Kazakstan. Många av dem bär på en vision av att nå sina länder men också länder som Afganistan, Pakistan och andra muslimska länder. Om vi skulle kunna samarbeta tillsammans i detta skulle allting gå så mycket snabbare än om vi bara försöker bygga vårt eget arbete och göra allting ensamma. De ryska församlingarna har gåvor och erfarenhet som inte de kinesiska församlingarna har och tvärtom.

Vi skulle vilja se hur vi tillsammans går hand i hand för att ge Jesus till dessa muslimer.

Staden Lanzhou är Ganzu provinsens huvudstad. Den var en viktig länk till den norra Silkvägen. I denna stad bor det många muslimer som aldrig hört evangelium om Jesus.

Staden Lanzhou är Ganzu provinsens huvudstad. Den var en viktig länk till den norra Silkvägen. I denna stad bor det många muslimer som aldrig hört evangelium om Jesus.

Denna järnvägsstation går till Tibet.

Denna järnvägsstation går till Tibet.

En liten uygurisk pojke. Vem ska ge honom evangelium?

En liten uygurisk pojke. Vem ska ge honom evangelium?

Urumuqi är provinsen Xinjiangs huvudstad. Denna stad är också en viktig länk på Silkvägen.  En uygurisk pastor berättade för oss att varje gång de startar en församling bland uygurerna berättar de om hur svenska missionärer kom i början av 1900 talet för att ge uygurerna Jesus. Efter några år av fruktbart arbete (vissa säger att sedan dess har det inte skett ett sådant fruktbart arbete bland Uygurerna) blev de svenska missionärerna utkörda från Kina och de uyguriska männen som blivit frälsta blev dödade och kvinnorna blev bortgifta med muslimska män. Denna pastor bad mig tacka Sverige för detta och speciellt Ljus i Öster från vilka missionärerna var utsända.

Urumuqi är provinsen Xinjiangs huvudstad. Denna stad är också en viktig länk på Silkvägen. En uygurisk pastor berättade för oss att varje gång de startar en församling bland uygurerna berättar de om hur svenska missionärer kom i början av 1900 talet för att ge uygurerna Jesus. Efter några år av fruktbart arbete (vissa säger att sedan dess har det inte funnits ett sådant fruktbart arbete bland Uygurerna) blev de svenska missionärerna utkörda från Kina och de uyguriska männen som blivit frälsta blev dödade och kvinnorna blev bortgifta med muslimska män. Denna pastor bad mig tacka Sverige för detta och speciellt Ljus i Öster från vilka missionärerna var utsända.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>