Lite intressant information om Kina

Detta som skrivs här har vi översatt från en annan hemsida. Allt som står där håller vi kanske inte med om men genom att läsa den kan ni få en liten förståelse om Kina och de kristna i Kina.

Hur många kristna finns det i Kina?

Bristen på trovärdig statistik om hur många kristna det finns i Kina idag har lett till en uppskattning som varierar kraftigt.

Det finns kristna organisationer som hävdar att det finns så många som 200 miljoner kristna i Kina och gör detta för att uppmuntra till att fortsätta med att stödja de många program som finns för att hjälpa de kinesiska kristna.

Å andra sidan, i sin senaste rapport (2004), säger det kinesiska kommunist partiet att det finns 18 miljoner döpta kristna i Kinas Tre Själv kyrkor.

För att försiktigt göra en uppskattning av hur många kristna det finns i Kina idag, låt oss börja med de 18 miljoner (antalet döpta Tre Själv kyrkliga kristna år 2004).

2013-2004 = 9 år. Om vi uppskattar en årlig tillväxt på 5 % under de senaste 9 åren ger 2004 siffran till 28 miljoner döpta kristna i Kinas Tre Själv kyrkor år 2013.

Denna siffra på 28 miljoner exkluderar de kristna barnen i Tre Själv Kyrkan eftersom det kinesiska kommunistpartiet förbjuder dop för barn under 18 år. Om vi räknar på att det finns ett döpt barn under 18 år på varje 5 döpt vuxen ger det oss en siffra på 34 miljoner döpta i Tre Själv Kyrkan (28 miljoner + 20 %).

Det finns en uppskattning på att det finns mellan 3-5 gånger så många kristna i de kinesiska husförsamlingarna än de kristna i Tre Själv Kyrkan. Men om vi räknar på att det finns 4 gånger fler kristna då blir siffran 136 miljoner i husförsamlingarna (34 miljoner x 4).

134 miljoner (husförsamling) + 34 (Tre Själv Kyrkan) = 170 miljoner. Då måste vi dra bort ungefär en tredjedel (ca 11 miljoner) från de kristna från Tre Själv Kyrkan som också deltar på husförsamlingarnas möten. Detta betyder att vi får en siffra på ungefär 159 miljoner kristna i Kina idag.

Denna siffra bekräftas av Xiaowen Ye, som är chef (2006) för kommunistpartiets administration för religiösa frågor, som under en stängd konferens på Pekings universitet rapporterade att det år 2006 fanns 110 miljoner protestantiska kristna i Kina.

2013-2006 = 7 år. Om vi tillämpar samma årliga tillväxt på 5 % (110 miljoner x 5 %) under de 7 åren resulterar det i 155 miljoner.

155-159 miljoner är både ett stort och litet antal. Det finns nu fler kristna i Kina än i hela USA men detta antal utgör ändå bara 11 % av Kinas 1,4 miljarder människor. Skörden är stor i Kina och Gud har bara börjat.

Förföljelse mot de kristna i Kina

Att det förekommit och förekommer förföljelse mot kristna i Kina är ett historiskt faktum.

Blir kristna förföljda i Kina idag?

Det finns fortfarande förföljelser kvar mot kristna idag men den nuvarande förföljelsen är utan tvekan mindre brutal än den var tidigare.

När Kinas regering upptäckte en underjordisk kyrka i det förflutna, innebar förföljelsen att deras medlemmar blev misshandlade och fick böter medan deras ledare och pastorer torterades, skickades till arbetsläger, dödades eller helt enkelt försvann. Idag leder sådana upptäckter ibland till fängelse eller böter men oftast att polisen trycker på för att de ska gå med i den Tre Själv Kyrkan för att kontrolleras genom den.

I vissa regioner av Kina får de kristna husförsamlingsmedlemmarna vara ifred medan husförsamlingsmedlemmar i andra delar av landet får utstå förföljelse genom till exempel förlust av jobb eller skola, husarrest eller böter och i vissa fall fängelse.

Varför möter kristna bara i en del regioner förföljelse?

Medan västerländska demokratier har demokratiska utformade lagar som gäller för alla så har kommunist Kina infört centrala lagar som tillämpas selektivt utifrån de människor och relationer som berörs. Det vill säga, att lagarna är ofta så vaga att man kan tolka dem lite som man vill och det gör man också. Därför kan det vara öppet i en stad medan det i en annan stad är väldigt strikt.

Det finns många kommunistiska tjänstemän som är positiva till kristendomen och om dessa också har goda relationer med pastorer och ledare i församlingen så kan husförsamlingarna göra sitt arbete utan något som helst intrång från myndigheter. Men det finns mindre välvilliga tjänstemän i andra regioner som gör razzior mot husförsamlingarna ofta bara för att man vill fylla sina egna fickor med de pengar de kan roffa åt sig.

Storlek och tid spelar också en viktig roll i detta: Ju mindre husförsamlingen är desto mindre sannolikt är det att den drabbas av förföljelse medan nedslag tenderar att följa de viktiga händelserna som sker t.ex. OS i Peking 2008 och den internationella utvecklingen t.ex. den ’arabiska våren’. Förekomsten av utlänningar i husförsamlingarna tenderar också att få ökad övervakning.

På det hela taget har Satans angrepp på Kristi Kropp i Kina bytits ut från brutalt våld till den mer smygande frestelsen av pengar och villolära. Istället för att PSB (polisen) sparkar ner dörrar och kastar kristna i fängelse i dagens alltmer materialistiska Kina är framgångsteologi och det falska evangeliet (mycket som är importerat från väst) som hotar väckelsen.

Vad är botemedlet?

Det största behovet i Kinas kyrkor idag är bibellärare som kan förklara och undervisa det sanna evangeliet: synd, helvetet, omvändelse, Kristi försoningsdöd och uppståndelse, frälsning och helgelse. Egentligen precis det behov som vi också har i väst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>