Vittnesbörd från arbetet i Ryssland

Om vi skulle skriva ner allt det som hänt i Ryssland under dessa år (1991-2014) skulle det bli flera böcker. Jag tror inte att Jan Zetterlund kunde föreställa sig vad som skulle hända i norra Ryssland (och även andra länder) genom Team i Norr. Tusentals människor har fått höra evangelium och hundratals fått sina liv förvandlade under denna tid. Vi som hade förmånen av att arbeta i Team i Norr på Kola halvön under denna tid är förundrade av att Gud kunde använda så unga och oerfarna människor till att se församlingar startade och ett ryskt ledarskap mogna fram.

Vi vill här skriva ned lite axplock från tiden på Kola halvön för att du skall förstå litegrann av det som hänt. Vittnesbörden är från 1997.

Team i Norr Ryssland har under flera år arbetat på Kolahalvön och fått ploga, så och vattna. Allt har inte fallit i god jord, men mycket. Vi har i många nyhetsbrev kunnat vittna om första skördar av arbetet, om segrar och om attacker. Vi har glatt oss över allt det underbara Gud har gjort i människors liv, även om vi också har sått med tårar ibland. Vi har fått se många under och tecken och bevis på Guds trofasthet, men vårt mål har inte varit att bara få se frukt, utan att få se de som blivit lärjungar börja göra sina egna lärjungar. Att det som är skörd av det vi själva sått, skall bli sådd, så att en ännu större skörd kan komma. Vi har bett om att få vara med i den övergång då ryska visionärer, pastorer och ledare tar över. Det gläder oss ännu mer att få se dem växa och bära frukt än att se hur Gud använt oss under några år. Vi har ett apostoliskt ansvar för det som Gud anförtrott oss att föda fram här på Kolahalvön, inte att kontrollera det utan frigöra det. Men också att skydda och stötta genom förbön och nära gemenskap. Målet är inte att starta en ny församling eller få en rysk pastor tillsatt, det är bara delmålen. Målen är att nå alla de tusentals människorna på Kolahalvön, i Ryssland och andra länder med evangelium innan Jesus kommer tillbaka.

Vi har nyligen haft dopförrättningar i Kovdor och Apatity. En del kom även från andra platser för att få bli döpta. Det är alltid fest vid dopen. V har i maj haft två konferenser i Apatity. Först en härlig lovsångshelg då församlingen lyftes till en högre nivå av lovsång och tillbedjan. Vi tackar Gud för att vi numera har både trummor, synt och elgitarr i lovsången. Under pingsthelgen hade vi en pingstkonferens i bokstavlig mening. Flera frälsningsomvändelser och starka helanden och befrielser. Guds Ande rörde många starkt och under ett möte blev nästan alla som sökte förbön för andedopet, fyllda med den Helige Ande och började tala i nya tungor. Mycket glädje och förkrosselse präglade konferensen som satte djupa spår.

Vittnesbörd från Kovdor: Flera narkomaner har sista tiden blivit frälsta där (läs: Kovdor).

Varje morgon samlas man i Apatity för morgonbön. I måndags kom en 26-årig man till morgonbönen och undrade hur man kunde bli frälst. Han omvände sig och blev genast fylld av den Helige Ande och började tala i nya tungor. Ett 8-årigt barn i Apatity dog efter mycket svår astma hemma hos sin mamma. Mamman var inte själv frälst men hade frälsta vänner. Hon ropade till Gud om hjälp och barnet återvände till livet. Mamman blev frälst och började ta med barnet till församlingen och söndagsskolan. Under ett möte för en och en halv månad sen då Timothy predikade i Apatity om att inget är omöjligt för Gud, upplevde 8-åringen att han skulle stanna kvar på mötet och inte gå till söndagsskolan. När man bjöd fram för förbön för omöjliga situationer var han först framme. Vi fick nu höra av mamman och hennes vänner att han varit helt fri från astma sedan dess.

- Andreas Franker

Sista söndagen i oktober predikade jag i församlingen i Apatity. Att få möta vännerna på nytt och se att Gud verkligen fortsätter på djupet i deras liv gladde mig mycket. Det är så att troende med äkta liv i Jesus alltid kommer att gå vidare. En av våra ryska medarbetare uttryckte att ”Vi ryssar är så vana att stå i press så vi mår bara bättre och blir mer handlingskraftiga när vi får lite motstånd”. En eftermiddag mötte jag några av våra ryska pastorer och ledare. De var fyllda av tro och framtidshopp. Under denna höst har pastorer och ledare på Kolahalvön mötts och sökt Herren tillsammans på ett helt nytt sätt. Detta har medverkat till betydligt större sammanhållning mellan ledarna.

- Jan Zetterlund

Under flera år hade Team i Norr en 1-årig bibelskola i Apatity. Den utökades sedan till att bli tvåårig för den som ville studera vidare. Många svenska och utländska lärare har kommit och delat Guds Ord med eleverna som fick sina liv förändare under dessa år.

Under flera år hade Team i Norr en 1-årig bibelskola i Apatity. Den utökades sedan till att bli tvåårig för den som ville studera vidare. Många svenska och utländska lärare har kommit och delat Guds Ord med eleverna som fick sina liv förändrade under dessa år. Fotnot: har fått fotografera ett gammalt kort för att infoga detta här.

Julia Kisilova från Kovdor har varit frälst i fyra år. Innan hon blev frälst var hon besviken, deprimerad, ensam och mådde dåligt. Det viktigaste beslutet i hennes liv var att ta emot Jesus i sitt hjärta. När hon kom till församlingen blev hon mycket varmt mottagen. Julia kände att hon fått en ny familj. Julia föddes med struma. Församlingen bad länge för henne. Så åkte hon till sjukhuset i Murmansk för att göra undersökningar. Första gången de undersökte henne fanns det fortfarande något kvar. Men andra gången hittade de ingenting! De kunde inte förklara varför! Gud hade svarat på församlingens böner och helat Julia från struma! Nu mår hon bra. Jesus har totalt förvandlat hennes liv!

Svetlana Grishina är 42 år och bor i Kovdor. Hon blev frälst 1990. För ett år sedan kom hon med i församlingen. Hon har haft ett väldigt tufft liv. Hon har separerat från sin man som hon har tre barn med. Han är alkoholist. De hade lite pengar och många andra problem. Nu bor hon tillsammans med sin yngsta son som också är frälst. De har haft väldiga ekonomiska problem. Det fanns en tid då de inte ens hade bröd. Nu har de både lägenhet och mat på bordet. I våras hade Svetlana problem med sina lungor. Så hon hamnade på sjukhus. Människor från församlingen besökte henne och de bad. Gud helade hennes lungor! Herren är vår läkare!

En eftermiddag mötte jag Vera Kondroshova. Efter en underbar middag intervjuade jag henne. Hon kommer från Vologda regionen som ligger i mitten av Ryssland men hon har bott i Kovdor i 17 år. Hon är lärare i konst och ryska. Innan Vera blev frälst var hon en sökare. Hon hade besökt ortodoxa kyrkan i ungefär fyra år.

1992 var hon på semester hos sin mamma. Hennes syster som var frälst kom också dit. De började prata om dopet i den Helige Ande. Vera visste inte vad det var. Hennes syster bodde i Kirovsk. Vera ville åka dit för att se vad det här med Anden egentligen var. Så i september samma år åkte hon dit med två vänner. Just då hade församlingen i Kirovsk dop. Vera blev frälst, döpt med vatten och Ande med en gång.
- Vad är den största förändringen i ditt liv?, frågade jag.
- För det första är jag inte ensam mer, berättade Vera.
- Gud har helt tagit bort mina ensamhetskänslor. Han har fyllt tomrummet som fanns i mitt hjärta. Innan sökte jag hela tiden efter något som kunde fylla min ensamhet. Nu klarar jag av att vara ensam i flera dagar, vilket jag inte alls mådde bra av innan jag blev frälst.
- Har Gud gjort något under i ditt liv? fortsatte jag.
- Det är så mycket, utbrast Vera och skrattade.
Sedan började hon berätta om en kvinna i hemgruppen som Vera är ledare för. Hennes barnbarn var väldigt sjuk. Han hade vattenskalle. Han hade inga känslor, pratade inte och han kunde bara ligga. En gång kom kvinnan till hemgruppen och grät. Hon sa att det inte fanns något hopp för pojken. Läkarna hade sagt att de lika gärna kunde lämna honom på sjukhuset så att de kunde testa medicin på honom. Gruppen bad för honom. I våras skrattade pojken och han kunde gå. Det är mänskligt sett omöjligt. Men Gud helade honom! Vera fortsatte att berätta om en annan kvinna som kommit till hemgruppen. Hon berättade att hennes dotter hade en nyfödd flicka som hon lämnat. Själv hade hon varit försvunnen i en vecka. Kvinnan blev frälst på mötet och de bad för hennes dotter. Dottern kom tillbaka, blev frälst och nu är båda med i församlingen.

När Vera blev frälst blev hon fri från olika sjukdomar. Ett tag hade hon väldig smärta i blindtarmen. Då gick hon till ett möte. Det var ganska långt. Hon såg ett sjukhus men istället för att gå dit, fick hon nästan krypa till mötet. Där blev hon helad från alla smärta. Vera är verkligen full av liv och glädje. Hon är så tacksam över vad Gud gjort i hennes liv.

- Anna Sedman (Avdiakova)

I Poljanye Zori fortsätter människor att regelbundet komma till tro. Nyligen blev en hel familj frälst från Niva Två strax utanför PZ. Det var inte länge sedan församlingen döpte 14 personer och nu planeras dop igen. Medlemmar tar med kompisar och vänner till mötena som kommer till tro. Härom söndagen blev ytterligare tre personer frälsta.

Detta är bara några vittnesbörd om saker som hänt. Vi kommer att uppdatera denna sida med vittnesbörd om saker som hänt och händer på Kolahalvön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>